woensdag 23 januari 2019

De verspringende kubus.

De verspringende kubus


Kent u de verspringende kubus al? Het is een  voorbeeld van een bekend fenomeen waar ons oog en onze hersenen moeite mee hebben. Namelijk het verschil tussen hol en bol.

Dat verschil tussen hol en bol is door veel kunstenaars op allerlei menieren vorm gegeven, bijvoorbeeld door de graficus Escher. Maar ook in perspectieftekeningen kan het ons voor verrassingen plaatsen. Het is vaak de reden dat lijnen de verkeerde kant op lopen.

de verspringende kubus

Hol en Bol

Ofwel, komt iets nu naar voren? Of gaat het just naar achteren?  Dit is goed te demonstreren met bolvormen maar het lukt ook goed met de verspringende kubus.




Vier kubussen (of vijf?)



In bovenstaande draadfiguur zien we direct een viertal kubussen terug. En als we ze in gaan kleuren zoals in de twee voorbeelden hieronder is gedaan, dan wordt het beeld nog duidelijker.

Het is in feite een soort van trapvorm, waarbij de trap door de kubusjes wordt gevormd.

Let op de kubus in het midden

Maar in het midden zit nog een kubus.  Eentje die voor ons ook er het ene moment wél en het andere moment niet is.  De verspringende kubus die hier schuil gaat is het goed zichtbaar te maken. En wel door de centrale kubus in te kleuren zoals hieronder is gedaan. En dan zonder kleur in de omgeving. De verspringende kubus.




Al met al biedt ook de verspringende kubus een groot aantal mogelijkheden om het oog te misleiden. Veel grafici en kunstenaar maken dan ook dankbaar gebruik van de manier waarop we zelf ons oog weten te misleiden.