woensdag 23 januari 2019

Parallel projectie

PERSPECTIEFTEKENEN | Parallel projectie


Ideaal voor technische tekenen met diepte


En uiteindelijk gaat het allemaal om dieptewerking


Parallel projectie is een vorm van tekenen die diepte geeft. Net als gewoon perspectief. In de kunst gaat het er vooral om via het juiste perspectief een goede dieptewerking te verkrijgen.

Maar ook bij het technisch tekenen en in de ruimtelijke wiskunde zoals stereometrie was er behoefte aan een manier om zowel diepte in tekeningen te krijgen als een mogelijkheid te hebben om hieraan te rekenen.
Dat perspectief werd de Parallel projectie genoemd.

De werking van parallel projectie

De theorie met de verdwijnpunten werkt hier niet lekker en daarom greep men terug op wat de parallel projectie wordt genoemd. Kenmerkend hierbij is het feit dat lijnen die in werkelijkheid parallel lopen dat ook op de tekening doen, waarmee deze manier van tekenen dus fors afwijkt van de verdwijnpunt theorie waar deze lijnen convergeren en in één punt samenkomen.

Parallel projectie



Basis is altijd een horizontale lijn

Er wordt altijd gebruik gemaakt van een horizontale basislijn. Hierop worden lijnen getekend die parallel aan de horizon lopen. De lijnen die naar de horizon toe lopen lopen altijd onder een hoek van 30 graden. Als we een tegel tekenen op deze manier dan ziet dat er als volgt uit:

Parallel projectie

Kenmerkend bij deze vorm van projectie is dat ook de naar de horizon lopende lijnen gewoon onderverdeeld mogen worden in gelijke delen en niet zoals bij de normale perspectiefleer, de stukken dichtbij groter zijn dan de stukken verder weg.




Parallel projectie is vooral voor technische tekeningen

Deze eigenschappen zijn vooral voor technische tekeningen van enorme waarde en deze vorm van projectie, die qua perspectief dus niet 100% is, wordt vooral in die wereld van de technische tekeningen dan ook veel gebruikt. Ook in de wiskunde, en wel in de wereld van de stereometrie, de meetkunde die zich bezig houdt met ruimtelijk werk komen we het tegen.

Parallel projectie is niet voor beeldende kunst bedoeld


Voor toepassingen in de beeldende kunst is de Parallel projectie niet bedoeld en zeker niet geschikt. De vorm van diepte in het perspectief die op deze manier wordt bereikt is ongeschikt voor een meer kunstzinnig gebruik. Hooguit in een meer grafische weergave waar de werkelijkheid ongeschikt wordt gemaakt aan de werkelijkheid is het mogelijk om op Parallel projectie terug te grijpen.