woensdag 23 januari 2019

Is de optische illusie een vorm van misbruik?

Is de optische illusie een vorm van misbruik?





Een optische illusie is misbruik van het perspectief

We zouden de optische illusie zeker een vorm van misbruik van het werken met perspectief kunnen noemen. Immers, perspectief is juist bedoeld om de werkelijkheid zoveel mogelijk te benaderen. Met de bedoeling om onze afbeelding zo realistisch mogelijk te maken.

We interpreteren wat we denken te zien

De toeschouwer “weet” op voorhand al wat hij te zien krijgt. En hij interpreteert de voorstelling van de kunstenaar direct op die manier. Want we gaan er eveneens op voorhand al van uit van een veronderstelling. Namelijk dat de kunstenaar ons de werkelijkheid zo goed mogelijk zal laten zien. Een veronderstelling die natuurlijk niet waar behoeft te zijn.


de optische illusie van de vork


Een optische illusie doorbreekt de ongeschreven afspraak

Een goede optische illusie doorbreekt deze ongeschreven afspraak. En we krijgen tekeningen zoals als de Penrose driehoek en de bekende vork hierboven.

Het wordt  leuk als we de vork in twee delen knippen. Want dan pas  blijkt pas echt dat deze vorm in de werkelijkheid helemaal niet kan. De blauwe tand van de vork blijkt plotseling de blauwe zijkant van de figuur te zijn. En de rode tand eindigt min of meer in het niets…





Optische illusie

Kortom, een optische illusie is eigenlijk een grap van een kunstenaar. Eentje die zich niet aan de ongeschreven afbeeldingswetten en perspectief houdt.